СФРЈ

Мало албанче го прашало татко му каква држава била СФРЈ по уредување. Стариов за да му објасни на детево му дал пример:
- Сине таа држава беше организирана како воз. Локомотивата беше Словенија, после неа Хрватска, Србија, Босна, Македонија а на крај Црна Гора.
Малиов прашува:
- Тато, тато, а каде сме тука ние албанците?
Таткото на тоа:
- Па ние сине го кочевме возот, да не бевме ние возот ќе отидеше у пи*ку матер!

Вицотека

 • Оди млад човек во матично:
  - Можe да закажам венчавка за во вторник?
  - Можe бе дечко, ама сите бараат во сабота или недела, ти...

 • - Што е полошо од тоа да најдеш црв во јаболко?
  - Да најдеш пола црв во јаболко!

 • Си седат двајца пензионери во парк на клупа и едниот му вика на другиот:
  - Зеде леб за гулабите?
  - Не бе јас без леб ги јадам.

 • Се среќаваат двајца стари пријатели:
  Цветко, што правиш, како си?
  Еве одам на проба во хор.
  Хор?!
  Ти и хор?
  Што...