Празна чинија

Се враќаат мечокот, мечката и мечето дома. Гледа мечокот во празната чинија на масата и вели:
- Чинијата ми е празна, некој ми јадел од храната!
И мечето гледа, и тоа вели:
- И мене ми е празна чинијата, и мене некој ми јадел од храната!
Мечката гледа и вика:
- Aj не драпајте многу, уште не сум ви ни турила!

Вицотека: 

Вицотека

 • Жената одненадеж се враќа дома и ја затекнува домашната помошничкa седната во скутот на мажот и.
  - Аууу - мажу!
  - извикува...

 • Sahranio covek zenu, obavio sve na grooblju i dosao kuci.
  Kada je usao u kucu, nebo se provali, pocne pljusak,...
 • Тужител повикува сведок, баба од 80 години и ја прашува:
  - Госпоѓо Трпевска, дали ме познавате?
  - Како не те познавам господине...

 • Во една месарница, влегува куче, но месарот веднаш го брка надвор. Сепак тоа е упорно и постојано се враќа држејќи платнена торба во забите....