Идеална македонска жена

- Танка на око, ама на допир полна рака.
- Да има работа, но да биде на боледување.
- Треба да е висока, но пониска од мажот.
- Мора да биде попаметна од мажот, но не смее да го покажува тоа.
- Треба да знае без шеќер да вари слатко кафе.
- Да работи повеќе од мажот, но помалку да заработува.
Вицотека:

Повеќе од Вицотека- Жена ми свири на клавир, постариот син на труба, а помладиот на кларинет. - А ти?! - Јас седам и све трпам ?!?

Отишол Рамче да се избања навечер во градската фонтана. Почнал да се бања, кога гледа, идат три жени накај него. Рамче... + повеќе

Пијаница се враќа дома касно, а жена му не му отвора. По извесно време тропање и закани, и вели: Драга, имам букет за... + повеќе

Кумановац у лабораторију да му земев крв. Боцка га сестра ама не му тече крв?! Боцка га у друг прст исто?! Што ќе прави... + повеќе