Загатка 28

Загатка 28
Лос, мечка и верверица. Користете ги своите математички вештини и решете ја оваа загатка.

 

Одговор на загатка

3x = 21 => x =7
x + 2y = 17 => 7 + 2y = 17 => 2y = 10 => y = 5
z + 2y = 18 => z + 10 = 18 => z = 8
резултат = x + (2y x z) => 7 + (10 x 8) => 7+ 80 => 87
Точен одговорr = 87

#

Plain text

  • Дозволени HTML ознаки: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Цртите и параграфите се прекинуваат автоматски.
  • Both <img> and <iframe> elements are lazy-loaded.
9 + 8 =
Антиспам заштита